Column 4 Spiegelbeeld Magazine

Klimaat en milieu

Onlangs gaf ik weer eens een lezing naar aanleiding van mijn laatste boek Opgesloten in een piramide, deze keer in een prachtig eco-centrum in de mooie Hanzestad Zutphen. Bij mijn presentaties maak ik altijd gebruik van mijn eigen laptop omdat die draait op Linux software. Ik heb een beetje een hekel aan zowel Apple omdat die alles van me wil hebben en weten, als aan Microsoft omdat die alles voor mij wil invullen en bepalen. Linux is freeware (gratis dus!) en shareware (gemaakt door en voor ons allemaal) en doet wat ík wil. Mijn Linux laptop heeft me nog nooit in de steek gelaten, heeft nooit last van virussen en is nog nooit gecrasht.
Maar op die prachtlocatie in Zutphen ging er iets mis met de aansluiting met de beamer zodat ik gebruik moest maken van iemands Microsoft laptop. Fijn dat dit kon, maar wanneer ik niet na twee minuten een nieuwe slide liet zien, besloot Microsoft in samenwerking met de beamer van BenQ ('Bringing Enjoyment aNd Quality to life') dat het beeld moest verdwijnen om het publiek te trakteren op een fraaie reclameplaat van de multinational BenQ. Lastig, maar het was te doen. Het werd pas echt fraai nadat ik op een gegeven moment vanwege de pauze (de locale horeca moet ook verdienen, niet waar?) niet twee maar vijftien minuten lang niet van slide wisselde. Hierop werd het beeld helemaal zwart met rechts onderin een tekst in kleine witte letters dat dit nodig was ten behoeve van het klimaat omdat er op deze wijze minder CO2 uitgestoten zou worden. DAT DUS.
Jawel ik ben een complotdenker; hier was duidelijk sprake van een samenzwering tussen het Amerikaanse Microsoft en het Taiwanese BenQ en zoiets heet volgens Van Dale een complot. Toch?

Volgens velen ben ik een klimaatontkenner, en dat kan helemaal niet, want je kunt het klimaat niet ontkennen (ik ontken ook geen stoelen of banken), maar ik ontken wel dat mensen schuldig zouden zijn aan de verandering ervan. We kunnen hoogstens het weer modificeren (en dat gebeurt al), maar niet zo'n groot en complex systeem als het klimaat, dat vooral onderhevig is aan kosmische invloeden (zoals zonnevlakactiviteiten).

Al jaren worden twee woorden door elkaar gegooid: klimaat en milieu. Terwijl we inderdaad dringende aandacht zouden moeten hebben voor de teloorgang van het milieu en de biodiversiteit op onze planeet, wordt er geroepen dat het klimaat verandert. En niet alleen dat: wij zouden schuldig zijn aan die klimaatverandering, een verandering die ook nog eens onherroepelijk gaat leiden tot de ondergang van de wereld. In welke bijbel staat dat?
Waarom stoor ik me hieraan? Omdat het CO2 verhaal een verdienmodel is voor de banken en multinationals en alle macht en controle geeft aan onze regeringen en aan de EU. Ik ben heel blij dat jonge mensen de wereld willen veranderen, maar zolang we blijven lullen over het klimaatprobleem worden we opgescheept met windmolens, elektrische auto's en warmtepompen, terwijl Bayer/Monsanto gewoon door kan gaan met het gebruik van pesticiden, Big Pharma iedereen verplicht kan vaccineren, 5G wordt ingevoerd, (micro)plastics ons water vervuilen, boeren het land uit worden gejaagd en complete bossen verdwijnen om te worden opgestookt in biomassacentrales (want 'CO2 neutraal'). Laten we daar maar eens over hebben.
Terwijl mijn 'groene' gemeentebestuur bij mij om de hoek vorig jaar tientallen oude bomen liet kappen voor de aanleg van een busbaan (want 'beter voor het klimaat'), mag ik straks mijn houtkachel niet meer gebruiken, noch koken op vuur en al geruime tijd helemaal niet meer met mijn dieseltje de stad in om mijn moeder op te halen van de trein. DAT DUS.
Er zijn oplossingen zat en ze zijn inderdaad broodnodig om onze Aarde te redden. Al die oplossingen hebben twee dingen gemeen: ze brengen niet meteen geld op en maken ons en de natuur (!) zelfvoorzienend.
Of zou dat juist het 'probleem' zijn?

Ps
Ik heb na de pauze de laptop dicht geklapt en ben zonder plaatjes direct uit mijn hart gaan spreken. Het werd een bijzonder fijne avond die eindigde met heel veel knuffels.